Foto Ruben de Ruiter

BURN-OUT COACHING

Over wat precies een burn-out is, is wat onduidelijkheid. In de volksmond wordt bij spanningsklachten snel gesproken over een burn-out, terwijl in de medische wereld andere criteria gelden. Ruben gebruikt de termen 'burn-out' en 'spanningsklachten' vaak door elkaar (al heeft hij, vanwege het stigma wat op burn-out rust, een voorkeur voor de term 'spanningsklachten'). Uiteindelijk maakt het ook niet uit hoe het heet. Je voelt je ellendig en je wilt van dat gevoel af. 

Maar waar hebben we het over? 


Als je geconfronteerd wordt met één of meer stressvolle situaties in een bepaalde periode, dan ga je hiermee om en probeer je je (mentale) evenwicht te bewaren. Je probeert het onaangename gevoel dat de stressvolle situatie geeft onder controle te krijgen, zodat je weer door kunt met je leven.

Meestal lukt het een bepaalde periode prima om het onaangename gevoel te verdragen of te controleren; iedereen heeft het weleens te druk, ondervindt wel eens problemen of tegenslagen, of krijgt te maken met ingrijpende gebeurtenissen die spanning geven. Als de spanning echter (soms pas na langere tijd) zo hoog oploopt dat het je niet meer lukt om het onaangename gevoel te verdragen, dan verlies je de controle. Je raakt de grip op de situatie kwijt en je weet niet meer wat je moet doen om de spanning te verdragen en het onaangename gevoel onder controle te krijgen. Het gevoel dat je tot niets meer in staat bent, of binnenkort tot niets meer in staat zult zijn krijgt de overhand. Vaak merk je ook dat je (veel) slechter bent gaan slapen.


In zijn begeleiding van mensen met spanningsklachten maakt Ruben gebruik van het drie-fasen model. Deze zijn het uitgangspunt bij de begeleiding naar het herstel. Deze fasen verlopen doorgaans opeenvolgend, maar ze kunnen elkaar ook overlappen of anderszins door elkaar heen lopen.

In de crisisfase ben je de grip op je functioneren kwijt en je voelt je ontredderd. Je hebt geen idee wat je moet doen om ervoor te zorgen dat het weer beter met je gaat. We zullen in deze fase gaan werken aan inzicht en acceptatie. 


In de probleem- en oplossingsfase zullen we ons niet primair richten op de klachten, maar zullen we gaan onderzoeken wat precies tot de problemen heef geleid en hoe je met deze situaties bent omgegaan. We gaan op zoek naar hoe je in het vervolg op een andere manier met soortgelijke situaties zou kunnen omgaan.


In de toepassingsfase ga je je nieuwe gedrag in de praktijk brengen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar daarmee zul je weer meer grip op je situatie krijgen. Ruben zal naast je blijven staan en je blijven motiveren om je nieuwe gedrag in te blijven zetten.


Dit fasen-model is natuurlijk 'slechts' de leidraad voor de begeleiding. Ruben heeft de ervaring en flexibiliteit om, samen met jou, te bekijken wat er op dat moment nodig is en daarop in te spelen.

De begeleiding zal activerend zijn, het probleemoplossend vermogen versterken, oplossingsgericht zijn en gericht zijn op het herstel van functioneren. 

Op de pagina ACT therapeut op deze site vind je wellicht ook nog interessante informatie. 

Verder vind je hier de tarieven voor particuliere cliënten.

Heb je vragen? Of ben je een werkgever die denkt dat een werknemer van deze hulp zou kunnen profiteren? Neem gerust contact op!